Blog

Sint & Kerst

De maanden november en december vallen vaak wat duurder uit. Dit komt natuurlijk door Sinterklaas begin december en kerst eind december.
Mensen met kinderen willen voor hun kroost wat leuke dingen kopen om te geven voor Sinterklaas en/of kerst. De kinderen kijken er naar uit, en de ouders genieten van die gespannen gezichtjes telkens als ze hun schoentje mogen zetten. Maar al die cadeaus kunnen best wel oplopen, vooral met twee of meer kinderen.
Als je het dan al niet heel breed hebt kun je daar als ouder flink van balen. Je wilt immers niet je kinderen teleurstellen. Kinderen begrijpen dat gewoon niet. Want de Sint geeft toch iedereen een cadeau? De Sint brengt toch op of rond 5 december een zak vol cadeaus? Daar hoeven papa en mama toch geen centjes voor te betalen? Mijn eigen kinderen zijn nu vier en twee en kijken elke avond het sinterklaas journaal. Ze staan te dansen en springen op sinterklaas liedjes. Voor hun is dit zo leuk en zo spannend. Ik zou niet weten wat ik zou moeten zeggen als ik geen cadeau voor ze kon kopen.

Maar wat geef je? Je wilt wat leuks kopen maar al snel kom je tot de ontdekking dat het aardig in de papieren kan lopen als je alles bij de speelgoed winkel gaat kopen.
Gelukkig is daar Facebook…. Facebook met al haar mooie 2e hands verkoop pagina’s/ weggeefhoeken enz. En dat alles in en rondom Woerden. Via marktplaats is er uiteraard ook een hoop te vinden, maar persoonlijk vind ik de kindergroep van Woerden dan makkelijker. In Woerden zijn er ook nog 2e hands winkels waar ze ook veel speelgoed verkopen. En dan hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Kinderen zijn er super blij mee. Zolang alles compleet, heel is en het werkt zie je een dikke glimlach op het gezichtje staan.

Mocht je nou echt niets met 2e hands speelgoed hebben is het ook slim om eens te kijken na de zomervakantie in sept/okt. Vaak heeft bijvoorbeeld de Kruidvat veel spullen in de uitverkoop. En niet alleen de Kruidvat, zo zijn er zeker nog meer winkels die dit doen. Vooruit denken is hierbij wel het sleutelwoord, maar het kan echt heel veel geld schelen.

Wat ik als budgetcoach adviseer is om in januari al een potje te hebben voor dit soort uitgave. Bedenk van te voren hoeveel je wilt besteden. Deel het door 12 en kijk of dat bedrag past in de maanduitgaven. Zo niet moet je het bedrag toch verlagen, zodat het past binnen het maandbudget.

Waar ik zeker bij stil wil staan is dat er in Woerden ook schrijnenede gevallen zijn. Zo zijn er heel wat gezinnen met kinderen die hun eten ophalen bij de voedselbank en daar is geen geld voor een extra cadeau. Deze ouders hebben niet zoveel te kiezen en moeten het doen met wat ze krijgen. Na contact te hebben gehad met de voedselbank Woerden weet ik dat ze voor alle kindjes een Sinterklaas feest geven. Hier krijgen alle kindjes een cadeau en een super leuk feest.
Verder mogen ouders die hun voedsel ophalen kijken naar het speelgoed wat de voedselbank gekregen heeft. Zo kunnen ze een voorkeur doorgeven en toch thuis ook nog Sinterklaas of kerst vieren.

Mocht je dit stuk lezen en je hebt speelgoed over? De voedselbank Woerden is er heel erg blij mee! Al het speelgoed kan afgeleverd worden bij de Bleek 17. Ze zijn iedere donderdag van 9:00-12:00 uur aanwezig. Tevens kunnen er ook lang houdbare voedselproducten afgeleverd worden. Hopelijk word er veel afgeleverd.

Voor nu wens ik iedereen een warme en gezellig periode van Sint & Kerst toe!

 

€ 50,- per week. 

Ik ben vorige week de uitdaging aan gegaan. Rondkomen met €50,- voor een week. Op basis van 2 volwassenen en 2 kinderen van 2 en 3 jaar. Dit is alleen eten en drinken, dus geen andere zaken zoals toiletpapier, schoonmaakmiddelen of toiletartikelen.

De eerste boodschappen waren gedaan en ik merkte al snel dat het heel lastig is om echt een goed beeld te geven of het zou gaan lukken want er zijn gewoon een aantal zaken die je gebruikt bij het koken maar die je altijd wel in huis hebt. Daarom heb ik daar ook wel rekening mee gehouden. Zo ook de prijzen daarop aangepast. Om een voorbeeld te geven, met een pak rijst doe je veel langer dan een week, dus deze prijs heb ik dan ook gedeeld door 8.

Ik heb boodschappen gedaan bij de Lidl en bij de Jumbo. En ook al maakt de laatst genoemde vaak reclame dat ze echt het goedkoopst zijn is dit echt niet het geval.

Om je een voorbeeld te geven:
Een doos van 10 eieren kost bij de Jumbo €1,79.
Een doos van 12 eieren kost bij de Lidl €1,65
Als je dit dus naar verhouding omrekent zou een doos van 12 eieren €2,14 kosten. Dit is dus al €0,49 per doos eieren. En ik weet zeker dat dit bij veel meer producten het geval is. Dus het loont echt wel om hier naar te kijken.

We hebben maandag en dinsdag rijst met Chinese kool, ei en worst gegeten. Voor de woensdag en donderdag stond er spaghetti met stokbrood kruidenboter op het menu en voor vrijdag en zaterdag had ik een heerlijke pasta salade gemaakt. Zondag aten we brood met knakworst, lekker makkelijk en niet eens zo heel ongezond ☺. Wij drinken zelf alleen maar water, koffie, thee , melk, drinkyoghurt of aanmaak limonade. En ontbijten en lunchen doen wij met volkoren crackers en volkoren brood met kaas, kipfilet of zoetigheid. Tussendoor eten wij een appel, banaan of wat er in de aanbieding is. En koek is vaak Maria biscuit of een plakje ontbijt koek. De kinderen krijgen uiteraard wel een snoepje maar dat is maar 1 keer per dag en dan mogen ze 3 of 4 kleine winegums uitzoeken. Zoals je op de afbeelding kunt zien heb ik de bonnetjes erbij gedaan en had ik nog €13,72 over. Dit bedrag zou ik dan willen gebruiken voor de zaken die er tussendoor geglipt zullen zijn. Ik denk dat je wel een reëler beeld zult krijgen als je dit een maand of 2 zult volhouden. Zelf vond ik het erg leuk om te doen!